Over Karel Kindermans

Ver-halen dichtbij brengen

Vertellen door middel van tekeningen. Dat is wat ik doe. Van ver halen en toegankelijk maken voor een breed publiek.

Mijn kracht ligt erin om door middel van tekeningen de kijker in het verhaal mee te nemen. Ik noem mezelf 'tekenaar, illustrator en ontwerper'. Als ontwerper denk ik systematisch en ordenend; als illustrator sla ik een brug door middel van de verbeelding; en als tekenaar kom ik dicht bij het onderwerp en kies een authentiek perspectief.

Uiteindelijk doen de lijnen het werk doen. Mijn lijnen zijn verbindend, onderstrepend en bewegelijk. De magie van een lijn is dat die samen met andere lijnen een tekening vormt. Ik geloof dat verhalen lijn brengen in onze manier van kijken.

De verhalen komen voort uit betrokken onderzoek. Tekenen is een aansprekende methode. De belangrijkste kernwoorden zijn: klantgericht en verbindend;  inhoudelijk en gelaagd; levendig en verrassend.

Biografie

Ik werd geboren in 1966 in Vlaardingen. In 1993 studeerde ik af aan de Willem de Kooningacademie in Rotterdam en begon mijn werk als zelfstandige. Aanvankelijk oriënteerde ik me breed. Naast het ontwerpen van huisstijlen, logo’s, boeken en websites, ontwierp ik een mobiel winkeltje 'de Dakloze Toko' voor de gemeente Rotterdam. Ik tekende een biografie over poppenspeler Jozef van den Berg en schreef een monografie over kunstenares Ro Mogendorff. Voor het Algemeen Dagblad en De Volkskrant tekende ik meer dan 10 jaar schrijversportretten. 

In 2009 deed ik de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Inmiddels ben ik me gaan specialiseren als tekenende verteller. De projecten hebben in toenemende mate een historische context. Voor Museum Sjoel Elburg verzorgde ik ontwerp en tekeningen voor de tentoonstelling Christendom en antisemitisme. Werk van mij is opgenomen in de collectie Atlas Van Stolk.

 

Door zijn manier van tekenen heeft hij een heel eigen dimensie toegevoegd aan het historische verhaal.

Dolly Verhoeven, festivaldirecteur lees verder

 

Zijn insteek is verrassend en nieuw. De gekozen thema's zijn goed doordacht. Het geschetste beeld stemt tot nadenken.

Lina van der Wolde, Directeur Atlas Van Stolk lees verder

 

Karel heeft unieke en herkenbare stijl, waarbij hij zich verdiept in de persoon die hij portretteert. Ik vond de samenwerking met hem plezierig en inspirerend.

Bruno Heemskerk, art-director Volkskrant 2001 - 2007 lees verder

 

Karel Kindermans weet met een moderne eenentwintigste eeuwse stijl het wezen van een tijdperk of een gebeurtenis te treffen.

Han van der Horst, historicus lees verder

 

Het was een ontdekking hoe de kritisch nieuwsgierige, geïnteresseerde, lichtelijk afstandelijke en observerende blik van Karel en de tekeningen die hij maakte, hebben bijgedragen aan het verloop van dit onderzoek.

Marieke Hillen, coordinator at Stichting Singeldingen lees verder