Over Karel Kindermans

Ver-halen dichtbij brengen

Verhalen toegankelijk maken – voor een breed publiek – door middel van tekeningen. Dat is wat ik doe. Of korter: Van ver halen en dichtbij brengen. De verhalen komen voort uit betrokken research. Tekenen is de methode. Mijn lijnen zijn verbindend, onderstrepend en bewegelijk. De magie van een lijn is dat die samen met andere lijnen een tekening vormt. Door middel van die tekeningen worden verhalen in beeld gebracht. Herkenbaar, gelaagd en authentiek. Ik geloof dat verhalen lijn brengen in onze manier van kijken.

Zonder content geen verhaal. De historische bronnen en de mondelinge overlevering zijn de uitgangspunten: want feiten blijf je trouw. Maar hoe gaan we ermee om? Als tekenaar kijk ik associatief; als illustrator sla ik een brug door middel van de verbeelding; als ontwerper denk ik systematisch en ordenend en kies een perspectief. De balans en de spanning is de sleutel tot het verrassen van het publiek. De klant bepaalt het doel. Mijn kracht ligt erin om door middel van beelden de kijker uit te nodigen om te reflecteren en te stimuleren tot interactie en dialoog. 

Wat kan ik voor u betekenen? Als u een verhaal wilt delen, kan ik helpen dat in beeld te brengen. Niet: U vraagt, ik draai. Maar: u vraagt, ik vraag door en draaien doen we samen.

Biografie

Ik werd geboren in 1966 in Vlaardingen. In 1993 studeerde ik af aan de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. Toen begon mijn werk als zelfstandige. Voor veelzijdigheid nam ik de ruimte. Naast het ontwerpen van huisstijlen, logo’s, boeken en websites, ontwierp ik ruimtelijk werk voor onder andere de gemeente Rotterdam. Ik tekende een biografie over poppenspeler Jozef van den Berg en schreef een monografie over kunstenares Ro Mogendorff. Als tekenaar maakte ik schrijversportretten, eerst voor het Algemeen Dagblad en later voor De Volkskrant. 

In 2007 - 2009 deed ik de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. In toenemende mate ben ik me gaan specialiseren als ‘tekenende verteller’. Ik bracht het leven van Agnieten in beeld voor Museum Elburg. Werk van mij is opgenomen in de collectie Atlas Van Stolk.

 

Door zijn manier van tekenen heeft hij een heel eigen dimensie toegevoegd aan het historische verhaal.

Dolly Verhoeven, festivaldirecteur lees verder

 

Zijn insteek is verrassend en nieuw. De gekozen thema's zijn goed doordacht. Het geschetste beeld stemt tot nadenken.

Lina van der Wolde, Directeur Atlas Van Stolk lees verder

 

Karel heeft unieke en herkenbare stijl, waarbij hij zich verdiept in de persoon die hij portretteert. Ik vond de samenwerking met hem plezierig en inspirerend.

Bruno Heemskerk, art-director Volkskrant 2001 - 2007 lees verder

 

Karel Kindermans weet met een moderne eenentwintigste eeuwse stijl het wezen van een tijdperk of een gebeurtenis te treffen.

Han van der Horst, historicus lees verder

 

Het was een ontdekking hoe de kritisch nieuwsgierige, geïnteresseerde, lichtelijk afstandelijke en observerende blik van Karel en de tekeningen die hij maakte, hebben bijgedragen aan het verloop van dit onderzoek.

Marieke Hillen, coordinator at Stichting Singeldingen lees verder