De favorieten van 2017
1/1

De favorieten van 2017

Marijke Laurense noemt haar favorieten boeken in Trouw, 20 december 2017

Christendom en antisemitisme

Van 7 september 2017 tot 6 januari 2018 was de tentoonstelling ‘Christendom en antisemitisme, 2000 jaar confrontatie’ te zien in Museum Sjoel Elburg. Antisemitisme wordt meestal onmiddellijk gekoppeld aan de moord op zes miljoen joden door de nazi’s in WOII, of aan de huidige Arabisch-islamitische uitbarstingen van geweld tegen joden. Minder bekend is dat het antisemitisme een lange geschiedenis heeft en terug te voeren is tot de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling.

Voor het samenstellen van de tentoonstelling is historicus dr. Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, als gastconservator aangetrokken. Ik maakte tien tekeningen waarin de inhoud is verbeeld en gaf vorm aan zowel het boek als de tentoonstelling.

Bij de voorbereiding van de tentoonstelling Christendom en antisemitisme (najaar 2017) werden wij ons ervan bewust, dat het bijzonder lastig is om zo'n abstract en controversieel thema goed in beeld te brengen. Dankzij Karel is dat uitstekend gelukt...

Bestuur Museum Sjoel Elburg

Ander werk uit dit project