In de pers
1/1

In de pers

De favorieten van 2017
Marijke Laurense noemt haar favorieten boeken in Trouw, 20 december 2017

Christendom en antisemitisme

Antisemitisme wordt meestal onmiddellijk gekoppeld aan de moord op zes miljoen joden door de nazi’s in WOII, of aan de huidige Arabisch-islamitische uitbarstingen van geweld tegen joden. Minder bekend is dat het antisemitisme een lange geschiedenis heeft en terug te voeren is tot de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling.

In het Luther-jaar 2017 besteedde Museum Sjoel Elburg aandacht aan de geschiedenis van Christendom en antisemitisme, met de ondertitel: 2000 jaar confrontatie.

Voor het samenstellen van de tentoonstelling is historicus dr. Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, als gastconservator aangetrokken. In nauw overleg maakte ik tien beelden die voor de expositie en het gelijknamige boek de hoofdlijnen vormden. In samenwerking met Frederieke Jeletich, Tom Bergstra en Bep de Waard-Ruijs. 

De tentoonstelling was te zien van 7 september 2017 tot en met 6 januari 2018 in Museum Sjoel Elburg.

Bij de voorbereiding van de tentoonstelling Christendom en antisemitisme (najaar 2017) werden wij ons ervan bewust, dat het bijzonder lastig is om zo'n abstract en controversieel thema goed in beeld te brengen. Dankzij Karel is dat uitstekend gelukt...

Bestuur Museum Sjoel Elburg

Ander werk uit dit project