Een speurtocht in beeld
1/1

Een speurtocht in beeld

Onderzoek en tekeningen

De vader van Robbie had een groothandel vlak achter de Laurenskerk in Rotterdam.
De zaak heette S.van Westerborg & zonen.

Robert Charles van Westerborg

In de Burgemeester Meineszlaan ligt voor alle slachtoffers van de Shoah een Stolperstein. Dat zijn er in totaal 55. In deze buurt woonden voor de tweede wereldoorlog veel joden. Wie waren deze mensen en hoe zag hun leven eruit. Robert Charles van Westerborg was een van hen. Hij woonde op nummer 85 met zijn ouders en zijn grote broer.

Ik ben lid van de geschiedenisclub in de laan. André van der Velden is als historicus verbonden aan de universiteit van Utrecht. Hij is de bindende factor van de club en leerde om onderzoek te plegen. Mijn onderzoek heeft geleid tot een visuele speurtocht. Als detective speurde ik de online archieven af.

Robert Charles zijn vader had een groothandel in het centrum van Rotterdam, vlak achter de Laurenskerk. De zaak deed in ‘manufacturen, kramerijen, galanterieën en speelgoederen’. De kans is groot dat Robert Charles de zaak van zijn vader zou hebben overgenomen. Uiteindelijk krijgt Robbie een gezicht. Met dank aan Marjolijn, Hanna, Martin, Jos, Jan en Cor.

Het onderzoek is ondersteund door de gemeente Rotterdam met een subsidie Erfgoed en letteren. Kijk naar de serie Struikelstenen op TV Rijnmond. Kijk speciaal voor dit project de eerste vijf minuten van de eerste aflevering: www:youtube.struikelstenen.com

Theater aan de Schie maakte een huiskamer-voorstellingen, onder andere over de familie Van Westerborg. Zie een item op TV-Rijnmond

Ander werk uit dit project