Beeldkraken
1/1

Beeldkraken

Beeldkraken, 20 Nieuwe Schoolplaten in opdracht van Atlas Van Stolk
Uitgeverij Trichis, Rotterdam 2015
ISBN 978-94-92077-16-5

Beeldkraken (in de klas)

Atlas Van Stolk werkte aan een beeldboek en aan een tentoonstelling met als thema 200 jaar Koninkrijk. Dat is interessant voor een volwassen publiek. Maar hoe bereik je met de bijzondere collectie een jonge doelgroep? Ik mocht in een vrije rol een project ontwikkelen om daar een vorm voor te vinden.

In 20 Nieuwe Schoolplaten wordt de geschiedenis verteld van 200 jaar Koninkrijk. In beeld. Het motto is: ‘We hebben op school leren lezen, maar we leerden er niet kijken. We leven in een beeldcultuur, maar we zijn visueel analfabeet’.

De platen zijn beeldessays. Om die te kunnen lezen moeten de beelden worden gekraakt. De platen zijn gebundeld in Beeldkraken. Specialisten nemen de kijker mee. Met bijdragen van o.a. Herman Pleij, Vincent Mentzel, Han van der Horst, Theo Gootjes, Elise Storck, Jan Blokker jr. en Bas Blokker.

Het tweede deel van Beeldkraken is een handleiding voor docenten geschiedenis om 20 Nieuwe Schoolplaten te gebruiken in de klas. Elise Storck is vakdidacticus en schreef de inleiding. Ze geeft aan hoe Nieuwe Schoolplaten, afzonderlijk of in combinatie, worden ingezet om leerlingen ‘Historisch denken en redeneren’ bij te brengen. Hans van Lent, Reinard Maarleveld en Ellen Rombout geven 10 interessante lessuggesties. Han van der Horst, (historicus), Tijs van Ruiten en Jacques Dane (Nationaal Onderwijsmuseum) en Jasper Rijpma (leraar van het jaar 2014) geven hun visie op de toekomst van het geschiedenisonderwijs.

In het voorjaar van 2016 werd Beeldkraken gepresenteerd door Karel Kindermans en Martijn Vermeulen (geschiedenisleraar van 2015) op het Nationale Geschiedenisonderwijs congres op de Erasmusuniversiteit.

Events

Ander werk uit dit project