Ro Mogendorff
1/1

Ro Mogendorff

Ro Mogendorff: 'Evenmin als van mijn werk, valt er over mijzelf iets spectaculairs te zeggen.'

Uitgeverij van Spijk, Venlo 1997

ISBN: 906216210 X

Ro Mogendorff

We moeten ervoor zorgen dat Ro Mogendorff en haar werk niet in de vergetelheid raken! In de jaren vijftig maakte ze furore in de Nederlandse tekenkunst. Mogendorff vond dat je het tekenen eerst moet leren en zij bracht dat in praktijk door haar leven lang te oefenen.

 

In het voorwoord schreef Karel Kindermans:

“De eerste keer dat ik werk zag van Ro Mogendorff was in 1979 toen mijn moeder terug kwam uit Eenigenburg. Daar heeft ze het werk van Mogendorff bekeken, dat lag opgeslagen bij haar tweelingzus, Do van Dalsum-Mogendorff. Mijn moeder bleef twee dagen weg, wat voor haar bijzonder lang was, en dat had mijn verwachtingen gewekt; ik was 13 jaar.

Ze heeft een tekening mogen uitkiezen en ik moet zeggen: die viel me behoorlijk tegen. Ik kon niet zien wat het voorstelde; een heel probleem voor me in die tijd en toen ik hoorde dat het 'uitgeschoten aardappelen' waren, was ik diep teleurgesteld. 'Als het nou nog verse aardappelen waren...', zal ik gedacht hebben.”

 

Recensie uit Biblion:

In de drang naar vernieuwing na de oorlog zijn veel kunstenaars vergeten geraakt, maar echt talent laat zich niet eronder krijgen. Dat blijkt weer eens nu dertig jaar na haar overlijden een jonge ontwerper met bewondering een oude scriptie herschrijft over Ro Mogendorff en een expositie, in Zutphen, organiseert. Ro Mogendorff (1907-1969) verdient die herwaardering volledig. Haar tekenkunst in de traditie van Van Gogh, met onderwerpen als stillevens, dieren, landschappen en portretten in zwart-wit, is prachtig: opgebouwd in tinten weet ze de essentie te treffen. Nu was deze joodse kunstenares geen onbekende, zeker niet bij andere kunstenaars, maar haar werk werd weinig geëxposeerd omdat het niet 'opzienbarend' genoeg was. Het is wel indringend en nòg levensvatbaar. Met deze inlevende schets van haar werk, haar persoon, haar tijd en de reacties op haar werk is geopenbaard wat gezien moet worden! Het is bovendien een mooie en veelzijdige uitgave; tekst en beeld zullen velen aanspreken.

Ander werk uit dit project