De Dakloze Toko
1/1

De Dakloze Toko

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, 1999
Afdeling Sociale vernieuwing
Realisatie: Metaalbedrijf van Iersel

Ruimtelijke vormgeving

Ontwerpen is een mentaliteit. Met een ontwerpersmentaliteit maakt het weinig uit of je een postzegel of een tafel onder handen hebt. Die mentaliteit staat hoog in mijn vaandel. Lang heb ik me niet willen specialiseren. Het resultaat is dat ik veel verschillende dingen heb gedaan. Diverse ruimtelijke projecten ook: een pingpongballenhouder, een dominospel, een tentoonstelling in het Architectuur instituut, een hek, een tafel. En een Dakloze Toko, maar die heeft iets meer toelichting nodig. We spreken over 1999:

Daklozen werden opgevangen door dagopvang Van Speijk in het Oude Noorden van Rotterdam. Daar werd overdag getekend op de computer. Van die tekeningen waren ansichtkaarten gemaakt. Samen met Centrum Voor Dienstverlening zocht de afdeling Sociale Vernieuwing van de gemeente Rotterdam naar een manier om deze doelgroep op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Hoe kunnen die ansichtkaarten worden verkocht, zonder het publiek vast te klampen zoals dat gebeurde door straatkrant-verkopers?

Mijn antwoord was een winkel zonder dak: een Dakloze Toko. Een handkar die in twee handelingen kon worden omgetoverd tot een winkeltje, met twee zitplaatsen en een toonbank. Het wiel, teken van de mobiliteit, doet dienst als theatraal uithangbord. De Dakloze Toko is nooit in het straatbeeld verschenen. De politieke veranderingen in de stad zullen daar mede debet aan zijn geweest.

Ander werk uit dit project