De favorieten van 2017
1/1

De favorieten van 2017

Marijke Laurense noemt haar favorieten boeken in Trouw, 20 december 2017

Christendom en antisemitisme

Van 7 september 2017 tot 6 januari 2018 was de tentoonstelling ‘Christendom en antisemitisme, 2000 jaar confrontatie’ te zien in Museum Sjoel Elburg. Antisemitisme wordt meestal onmiddellijk gekoppeld aan de moord op zes miljoen joden door de nazi’s in WOII, of aan de huidige Arabisch-islamitische uitbarstingen van geweld tegen joden. Minder bekend is dat het antisemitisme een lange geschiedenis heeft en terug te voeren is tot de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling. Het opkomende en verbreidende christendom vervulde hierin een belangrijke rol. De tentoonstelling ‘Christendom en antisemitisme’ wil deze bekendheid vergroten.
Voor het samenstellen van de tentoonstelling is historicus dr. Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, als gastconservator aangetrokken. Ik maakte tien tekeningen waarin de inhoud is verbeeld en gaf vorm aan zowel het boek als de tentoonstelling.

Er is niets mis met Wallets zinnen, maar de schoonheid van dit boek zit vooral in de tien tekeningen van Karel Kindermans. Wilt u die ‘beeldverhalen’ in het echt zien, ga dan naar de sjoel van Elburg...

Marijke Laurense in Trouw

Ander werk uit dit project